smiley Go’morgen – fredag – kursets 5.dag. Først vejrudsigten:

Mest skyet og perioder med regn, især i den sydlige del af området. Højeste temperatur mellem 12 og 15 grader. Vinden bliver let til frisk omkring sydøst. I nat mest skyet med lidt regn af og til og risiko for lokale tågebanker. Laveste temperatur ned til 10 grader og vinden bliver svag til jævn, stedvis frisk sydøstlig vind, som drejer mod syd og sydvest. [hmm, vi længes efter sommer og sol]

Formiddagens foredrag: “Demokratiet under angreb – indefra”.

I de seneste år er der blevet snakket meget om, hvordan demokrati og ytringsfrihed er under angreb fra terrorister og andre udefra kommende kræfter. I dette foredrag fortæller Asser Amdisen dels det vestlige demokratis historie og der debatteres om det egentligt overhovedet er udefra faren kommer.
Det er jo ikke andre, der har skabt et politisk billede, hvor man ikke kan se forskel på de politiske partier. Det er jo ikke andre, der har indført fængselsstraf for holdninger. Det er jo ikke andre, der får os til at slække på borgerrettighederne for at gøre os mere trygge.
Foredraget er stærkt polemisk og forfægter det synspunkt, at hvis vi ikke indser, at demokrati ikke er gratis – det kræver også ofre – så vil vores demokrati degenerere til en totalitær demokratisme, der ikke er et hak bedre end de styrer, som vi med kors og dannebrog i hånden bekæmper over resten af verden.

Sang 186 “kringsatt av fiender” og 201 “danskerne findes i mange modeller” Ebbe Kløvedal Reich med Grundtvig ord i omkvædet : “Lad os tale om det frit, lære hvor vi står, blive tvivl og kulde kvit, skabe gyldenår.
Herefter kom Asser på med foredraget. Talte om glidebanen, hvor går grænsen? Om klumpspil i folketinget på midtbanen næsten med de samme politiske holdninger. Politikerlede med de politiker med bedste netværk, charmerende, sympatiske vinder. Man skal kunne hakke nedad, gælder altid om at vinde, ikke have ret men få ret. Ikke give efter for argumenter, men stå fast på sine egne. Kan vi vælge politiker på en anden måde ligesom i de græske demokrati, hvor der blev valgt efter lodtrækning. Asser kom frem med tanken om at der kunne være lodtrækning i cpr registret over hele Danmarks befolkning og udtrækkes 500 danskere, der kunne sidde i f.x. 10 år i folketinget. Man kan ikke genvælges. Medlemmer af folketinget behøver ikke at være uddannet. Støtter sig alligevel til embedsmænd,som i dag, der dog ikke må få for megen indflydelse? Dette vil løse rekrutterings problemet med at politikere klumper sig sammen på midten. Giv magten til dem, der ikke ønsker det, så bliver de gode politikere.

Efter kaffepausen debat om demokratiet i krise. Om de få medlemmer af politiske partier. Problemer med tryghed, skaber ingen debat. Verden forandrer sig og vi må holde op med at tale om politiker lede, det er vores eget problem.

Der var en god debat og tiden gik hurtigt. Vi kunne sikkert sagtens have brugt den sidste ½ time indtil middag, men pedellen skulle ind og sætte scene op til i morgen.

Frokost og herefter fag.

Naturfaget skal til Bolller Slot, lige syd for Horsens, hvor vi bl. a. skal se den store botaniske have. Håber på tørvejr. Vi skal sidde klar i bilerne kl. 14, hvor vi kører.

6 biler afsted igennem Horsens, hvor vi nåede Boller Slot kl. 15. Nogle kørte en lille omvej, andre (Jens) måtte besøge værksted i Horsens for at få skiftet en nærlys pære.

Nuvel Egon stod klar og viste os noget af det store område med 4 tønder land. Først blev den gamle eg præsenteret. Den var hul med stadig i live.

For at dels beskytte publikum og den gamle gubbe var der sat hegn omkring. Vi skulle gætte hvor gammel den var. Der var gæt på 300 år og videre opefter. Jeg rakte fingeren op og sagde 1.000 år. Rigtigt. Lidt snyd måske, da jeg havde læst på lektion over internettet inden smiley Nå men at forberede sig er vel ikke helt forbudt. Der lå nogle store nedfaldne trægrene og stammer neden for egen. Jeg fortalte at det jo var et glimrende insekthotel, hvilket udtryk jeg har lært i TV-fri med et af de fine indslag om naturen.

Den botaniske have er på ½ tønde land (4.000 m2). Passes af frivillige 25-30 personer. Området er inddelt i 6 haver med taks hække. Vi fik kort at vide slottets historie.

  1. Læge – kloster planter (nok se men ikke røre, da en del er meget giftige).
  2. Fuksia (200 planter, der alle skulle ind om vinteren i opvarmet drivhus med 4-5 C.
  3. Roser
  4. Japans have (her kunne vi ikke rigtig komme ind, på grund af trædesten mm, der ikke var egnet til kørestole og crosser. Men jeg tror, det ikke var forbudt at kigge over hækken.
  5. Sommer blomster.
  6. Primula.

Vores fotogene Ditte blev tracket ved Mammutblad Gunnera manicata

Alt sammen meget velpasset. Der blev spurgt om man brugte sprøjtemidler så som pesticider mm. Nej, jordstykkerne fik gødning 3 gange årligt. Det var nok til at holde planterne friske og sunde. Intet angreb af lus og andet utøj.

Vi sluttede med kaffe og kage i haven. Elise og undertegnede havde kommet 2 topskud af strandmalurt høstet på Samsø ved naturskolen i onsdag, i en Brøndum snaps i 24 timer. Flasken havde vi med og små glas, hvis der var nogen, der turde smage. Det var der. Den kunne godt tåle at trække lidt længere, men smagen var lige netop til stede, sagde Hans.

Kørte mod Højskolen, hvor vi var ca 3 kvarter før spisetid. En god tur, men ærgerligt at det gik så hurtigt. Kunne sagtens have fordybet os i planterne meget længere.

Middag: Makrel m/purløg. Kartofler vendt i smør og persille. Safra citron. Dampede nye gulerødder.